Trajnostni razvoj

Z vlakom v planico

V letu 2013 smo obiskovalcem prvič ponudili možnost,da v Planico pridejo z vlakom in nam tako pomagajo pri doseganju ciljev na področju varovanja okolja. V tem času smo z vlaki v Planico pripeljali že skoraj 10.000 ljudi.

S Slovenskimi železnicami smo se tudi letos dogovorili za vozni red izrednih vlakov v soboto in nedeljo, s katerimi bo iz Jesenic ustvarjena brezplačna avtobusna povezava v Planico in nazaj. Ta povezava bo na voljo tudi potnikom rednih vlakov od četrtka do nedelje.

  • 50% popust za povratno vozovnico
  • 75% popust za otroke od 6 do 12 let
  • Brezplačno za otroke do 6 let v spremstvu odrasle osebe
  • Popusti veljajo ob predložitvi vstopnice za prireditev

Z busom v Planico

Avtobusi rednih linij vas z ljubljanske avtobusne postaje pripeljejo do Kranjske Gore, Podkorena ali Rateč. Od tam pa lahko pot v Planico nadaljujete peš, ali se pustite zapeljati z brezplačnim avtobusnim krožnim prevozom.

Priporoča se rezervacijo vozovnic.


Peš v Planico

Naj dnevi v Planici potekajo v pravem športnem duhu! Obisk tekem lahko izkoristite tudi za sprehod in druženje s prijatelji. Na poti do prizorišča vas bodo čakala obvestila, nekatera prav posebna. Kdor se bo v Planico odpravil peš, bo namreč lahko sodeloval v nagradni igri na Instagramu!

ZEMLJEVID
PEŠPOTI
Čas hoje do Planice:
Kranjska Gora – 60 min
Podkoren – 45 min
Mejni prehod Rateče – 40 min
Rateče – 20 min

Carpooling

Mnogo pozitivnih učinkov pri varovanju okolja ima deljenje avtomobila oziroma carpooling.

S tem je na cesti manj avtomobilov, manjša je poraba goriva, manjši je pritisk na parkirišča, izpusti CO2 pa so nižji.

Posamezniki lahko s carpooling-om tudi privarčujejo in na poti do Planice sklenejo nova prijateljstva.

Za skupni prevoz se lahko enostavno dogovorite na spletni strani prevoz.org.

PREVOZ.ORG
Skupni prevozi

*Več v en avto
*Porabite manj goriva
*Privarčujte
*Spoznajte ostale ljubitelje skokov


Narava

Vsak obiskovalec Planice bo na prizorišču s pomočjo informativnih tabel seznanjen o projektu Planica za trajnostni razvoj in bo tudi pozvan, da se akcije aktivno udeleži.

Že pri načrtovanju prireditve se bomo poskušali izogniti nepotrebni embalaži, izdelkom za enkratno uporabo in izdelkom iz snovi, ki se jih ne da reciklirati.

Za odpadke, ki bodo vseeno nastali, bomo postavili zabojnike za ločevanje in sporočila o primernem ločevanju.

PLANICA ZA TRAJNOSTI RAZVOJ
*Odgovorni navijači
*Zmanjševanje količine odpadkov
*Ločujemo, recikliramo


Dediščina

Dogodek v Planici je znan po tem, da ga vsako leto obišče več tisoč otrok iz celotne Slovenije. Planica ima tako priložnost, da otroke vodi k razmišljanju o tem, kako lahko sami pripomorejo k varovanju narave in okolja.

Z likovnim natečajem Planica in otroci, ki poteka že vrsto let in katerega se udeležuje veliko število osnovnih šol, spodbujamo kreativnost in razmislek na temo varovanja narave, s čimer želimo razviti njihov pozitivni odnos do okolja.

Svetovni dan snega je odličen način, da najmlajše pripravimo do tega, da se športno udejstvujejo in spoznavajo naravo, ki jih obdaja.

S pomočjo naših partnerjev bomo tudi v prihodnje omogočili obisk Planice kar se da velikemu številu otrok. Ti bodo na dogodku seznanjeni s prizadevanji za trajnostni razvoj, to znanje pa bodo lahko nato posredovali domačim ali pa ga uporabljali v okolju v katerem živijo.

LIKOVNI NATEČAJ: PLANICA IN OTROCI
Dodatne informacije

SVETOVNI DAN SNEGA
Dodatne informacije

*Mladi varujejo okolje
*Športne aktivnosti
*Sodelovanje s partnerji